Indspil til trepartsforhandlinger efterår 2022

Danske Erhvervsakademier har flere forslag om videregående videre- og efteruddannelse til trepartsforhandlingerne. Læs dem her.

En gruppe studerende sidder ved et bord

Erhvervsakademierne har som den største offentlige udbyder af videregående videre- og efteruddannelse (VVEU) til det private erhvervsliv både forpligtelsen og evnen til at tilføre nye kompetencer til erhvervslivet fleksibelt og hurtigt.

Fra 2020 til 2021 er antallet af årselever steget fra 4.398 til 5.290. Behovet for VVEU er ikke blevet mindre med kravene til den grønne omstilling, hastige ændringer af arbejdsmarkedet, det stigende antal år på arbejdsmarkedet og de faldende ungdomsårgange.

Der er derfor al mulig god grund til at styrke VVEU, som også reformkommissionen påpeger. Som væsentlig aktør ønsker Danske Erhvervsakademier at spille ind til de kommende trepartsforhandlinger med en række tiltag, der vil styrke VVEU.

Økonomisk ulighed

Der er behov for at skabe større økonomisk lighed i uddannelsessystemet. Som det er nu, skal dem med mindst uddannelse betale mest for mere uddannelse. Vi foreslår derfor:

  • At fortsætte tildelingen af midler til efteruddannelse gennem omstillingsfonden og udvide målgruppen til at omfatte deltagere med en akademiuddannelse eller tilsvarende.
  • At gennemføre en SVU-reform, som muliggør tildeling af SVU til længerevarende uddannelsesforløb end i dag. Støttebeløbet skal fastsættes til højeste dagpengesats.
  • At der gives et særligt tilskud til gennemførsel af nye udbud, der typisk vil starte med få studerende.

Overflødige krav i videreuddannelsessystemet

Der er en række krav til tilrettelæggelsen af VVEU, der opstiller barrierer for de studerendes progression og muligheder, der med fordel kan fjernes. Vi foreslår:

  • At kravet om to års erhvervserfaring mellem akademi- og diplomniveau sløjfes helt og en forsøgsordning på overgangen fra KVU-uddannelser til udvalgte diplomretninger. Det er allerede indført på diplomuddannelsen i skat.
  • At kravet om, at uddannelse for ledige skal tilrettelægges som fuldtidsuddannelser, sløjfes. 

Administrativt bøvl

Sagsbehandlingen af tilskud til ledige, der ønsker VVEU, er for uoverskueligt, flowet er manuelt og kræver fysiske underskrifter på blanketter undervejs. Vi foreslår:

At staten gennemfører en digitalisering af området og baserer flowet på NemID/MitID. På den måde kan den ledige håndtere hele sin del af flowet fra en mobiltelefon og sagsbehandlingen hos A-kasse, uddannelsesinstitutioner og Jobcentre effektiviseres svarende til SVU-ansøgnings-flowet