Høringssvar

Danske Erhvervsakademier bidrager til udviklingen af sektoren gennem høringssvar til ny lovgivning.

Danske Erhvervsakademier er høringspart på en række høringer om lovning på uddannelsesområdet, men også høringer fra for eksempel fødevarestyrelsen. En række høringer kræver ikke svar, da de ikke har betydning for er erhvervsakademiernes virke, omhandler præciseringer eller åbner for lempelser af regler. Disse høringer vil ikke blive omtalt på hjemmeside.

  • Høringssvar

    Den politiske aftale udmøntes i Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser (Regulering af ud-buds- og undervisningssprog på erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser), som Danske Erhvervsakademier har indgivet høringssvar om.

  • Høringssvar

    De foreslåede bestemmelser om, at institutionerne ikke længere skal fastsætte antallet af prøver i de nationale uddannelseselementer i fællesskab en betydelig forbedring for den enkelte institutions tilrettelæggelsesfrihed.

  • Høringssvar

    Danske Erhvervsakademier finder det positivt, at der med udkast til adgangskursusbe-kendtgørelse gives yderligere mulighed for at udvikle/udbyde adgangskurser målrettet erhvervsuddannede, som ikke opfylder de specifikke adgangskrav på gymnasialt niveau for optag på en konkret videregående uddannelse.

  • Høringssvar

    For at sikre succes for oprettelse af uddannelsesfilialer er det væsentligt, at ansøgningsproceduren er smidig og dokumentationsmængden overkommelig. Det vil være et væsentligt incitament for uddannelsesinstitutionerne, særligt set i lyset af at en godkendelse er midlertidig.

  • Høringssvar

    Vi ønsker, at også studerende kan være whistleblowere, og at en studerende, der indgiver en indberetning om alvorlige forhold på et erhvervsakademi enten via intern eller ekstern whistleblowerordning, kan beskyttes med whistleblowerstatus.

  • Høringssvar

    Erhvervsakademierne har en forpligtigelse til at udbyde relevante uddannelser inden for deres dækningsområde og dermed medvirke til at opfylde de studerendes behov for et varieret uddannelsesudbud samt forsyne det lokale erhvervsliv med relevant og kvalificeret arbejdskraft. Det er en forpligtigelse, erhvervsakademierne tager meget alvorlig, og der er da også et stort udbud af uddannelser bredt i hele landet.

  • Høringssvar

    Med indsættelse af en ny stillingskategori som forskerstuderende i nugældende stil-lingsstruktur, har man imødekommet et ønske fra erhvervsakademierne og professionshøjskolerne om, at kunne ansætte medarbejdere, som samtidig kan indskrives på ph.d.- uddannelsen ved et universitet.

  • Høringssvar

    Generelt finder vi, at ændringerne i forslaget til bekendtgørelsen begrænser erhvervsakademierne i deres handlefrihed i forhold til at vurdere, om en ansøger er kvalificeret.

  • Høringssvar

    Udbydere af fagspecifikke kurser vil kunne indgå aftaler med udbydere af deltidsuddannelser om, at et konkret fagspecifikt kursus vil kunne tilrettelægges på en sådan måde, at en kursist vil kunne få godskrevet på forhånd specificerede relevante studieelementer.

  • Høringssvar

    Adgangen til at kunne uddanne sig gennem hele sit arbejdsliv bliver stadigt mere central i et samfund som det danske, hvor kravene til arbejdsstyrkens kompetencer udvikler sig stadigt hurtigere.

  • Høringssvar

    Erhvervsakademierne har lempet nogle af adgangskravene for studerende med EUD-baggrund. Uddannelsesinstitutionerne kan fastsætte lokale krav om, at den adgangsgivende eksamen skal være aflagt med et bestemt eksamensgennemsnit, eller at et eller flere fag er bestået med en bestemt minimumskarakter. Hvis en uddannelse eller væsentlige dele er på engelsk, kan institutionen fastsætte krav om engelsk B. Information om disse krav fremgår af optagelse.dk.

  • Høringssvar

    Staten gennemfører hvert år reduktioner af uddannelsesinstitutionernes bevillinger som følge af de besparelser, Finansministeriet forestiller sig, at man kan gennemføre ved at brug SKI og andre fælles udbuds- og indkøbsmuligheder. Besparelsesmulighederne er historisk set urealistiske. I år er beskeden fra bla. SKI, at man ikke forventer at kunne skaffe yderligere besparelser. Danske Erhvervsakademier anbefaler derfor, at man for det kommende år undlader at høste besparelser som følge af prisudviklingen i Statens Indkøbsprogram.

  • Høringssvar

    Akkreditering:

    Ikke nok lempelser

    En ny akkrediteringsbekendtgørelse skal forenkle institutionsakkreditering, men vi tvivler på, at intentionerne er opfyldt.

  • Høringssvar

    En politisk aftale fra december 2018 giver mere fleksible universitetsuddannelser, blandt andet ved at udskyde retskravet på at blive optaget på en kandidatuddannelse til 3. år.

  • Høringssvar

    Ændringer i udlændingelovgivningen skal gøre det lettere for udlændinge at opnå arbejdstilladelse i Danmark.

  • Høringssvar

    Erhvervsakademierne skal i lighed med de fleste andre uddannelsesinstitutioner spare 2% hvert år de næste 4 år. Det vil på sigt få betydning for undervisningen.