Ny lov betyder farvel til internationale miljøer på erhvervsakademierne

Nyhed

Erhvervsakademierne advarer i et høringssvar om, at en ny lov vil sætte en stopper for internationale studiemiljøer på de otte erhvervsakademier.

En gruppe studerende ved Youth  Fashion Summit

Det er tæt på at være slut med et internationalt studiemiljø på de otte erhvervsakademier, når en ny lov træder i kraft. Det advarer Danske Erhvervsakademier om i et høringssvar.

Det nye lovforslag er en følge af en politisk aftalte om at nedlægge 3.919 engelsksprogede uddannelsespladser. Et politisk flertal blev kort før sommerferien enige om at begrænse antallet af uddannelsespladser på engelsk. Målet er at begrænse udgifterne til SU til udenlandske studerende, der med nogle timers arbejde hver uge har ret til SU.

Det nye lovforslag skal derfor sikre, at erhvervsakademierne ikke længere udbyder uddannelsespladser på engelsk, men konsekvenserne er noget større, advarer Danske Erhvervsakademier.

Så godt som umuligt at have udveksling

Uden internationale uddannelser vil de internationale miljøer, partnerskaber og samarbejder på erhvervsakademierne ikke kunne bevares. Miljøer og samarbejder, det har taget år at opbygge. Det vil i samme ombæring være nærmest umuligt at tilbyde fag til studerende fra andre lande. Det rammer også danske studerendes mulighed for at komme på udveksling, for udveksling kræver gensidighed, lyder advarslen i høringssvaret.

Færre engelsksprogede studerende og ringe udsigter til at komme på udveksling vil stille de studerende på et erhvervsakademi dårligere end på andre uddannelser, står der videre i svaret. Det er ifølge forslaget erhvervsakademier og professionshøjskoler, der fremover kun må udbyde uddannelser på dansk, men universiteterne bliver ikke stillet over for samme krav.

Der bliver med lovforslaget svært for erhvervsakademierne at nå at finde på alternativer eller nye aftaler med samarbejdspartnere i andre lande. Ifølge forslaget skal loven gælde allerede fra 2022.

Læs tidligere nyhed om aftalen om at nedlægge uddannelsespladser på engelsk