Færre studerende på erhvervsakademierne vil give færre hænder i virksomhederne

Nyhed

Efter flere år med flere ansøgere går det nu den modsatte vej på de otte erhvervsakademier. Det gør det sværere for de små og mellemstore virksomheder at få kvalificerede medarbejdere.

Steen Enemark Kildesgaard og Charlotte Lundblad

Et fald, der kan mærkes. Sådan lyder den korte beskrivelse af årets tal for, hvor mange der er kommet ind på en videregående uddannelse.

8.797 unge kan se frem til at skulle begynde på en uddannelse på et af de otte erhvervsakademier. Det er en tilbagegang på 13 procent eller 1.321 personer i forhold til forhold til sidste år. I 2021 blev 10.118 unge optaget.

Se hvor mange der er optaget på ministeriets hjemmeside

Den store nedgang i søgningen til uddannelser som markedsføringsøkonom, datamatiker, procesteknolog og bygningskonstruktør kommer til at kunne mærkes i de små og mellemstore virksomheder, lyder det fra Charlotte Lundblad. Hun er formand for Danske Erhvervsakademiers bestyrelse og peger på, at ni ud af ti dimittender fra erhvervsakademierne finder job i det private.

”Nu bliver der uddannet færre af dem, som virksomhederne efterspørger, og som er med til at drive den grønne omstilling. Det er ærgerligt set i lyset af, at der i høj grad er brug for flere og ikke færre hænder,” siger Charlotte Lundblad i en kommentar til tallene for optaget på de videregående uddannelser og tilføjer:

”Virksomhederne må sige nej til ordrer, og det går ud over væksten og velfærden.”

De internationale studerende mangler

En del at det markante fald i ansøgningerne til erhvervsakademierne skyldes ifølge Steen Enemark Kildesgaard en politisk aftale om at lukke lige under 4.000 engelsksprogede uddannelsespladser på erhvervsakademier og professionshøjskoler. Steen er formand for rektorkollegiet i Danske Erhvervsakademier.

”Lukningen af internationale studiepladser er en af grundene til, at vi nu ser det her store fald i ansøgningerne,” siger Steen Enemark Kildesgaard og tilføjer:

”De internationale studerende bliver i høj grad savnet. Og det er ikke kun de danske studerende, der har oplevet et internationalt miljø, der kommer til at mangle den dimension. Det er i lige så høj grad virksomhederne, der kommer til at mange de mange internationale studerende. De har gjort en kæmpe forskel som praktikanter, deltidsansatte og som kvalificeret arbejdskraft efter sidste eksamen.”

De otte erhvervsakademier skal lukke 2.200 pladser senest i år.

Metro har ansat næsten hver fjerde praktikant

Metroselskabet er en af de virksomheder, der i mange år har haft mange internationale studerende i praktik. Det er blevet til næsten 100 studerende til bygningskonstruktør.

Jacob arbejder som arkitekt i Metroselskabet og Hovedstadens Letbane. På byggepladserne bliver der talt mange forskellige sprog, og de internationale studerende i praktik har været en stor gevinst.

”På uddannelsen lærer de studerende om de nyeste BIM/3D-teknikker, der både tænker økonomi og praktik med i processen. Den viden bringer praktikanterne i spil hos os, og det er den viden, vi nu kommer til at mangle”, siger Jacob Vinkel.

Læs mere om Metroselskabets erfaringer med internationale studerende

Metroselskabet har ansat næsten hver fjerde af de tidligere praktikanter, når de var færdige med uddannelsen til bygningskonstruktør.

De 8.797 nye studerende kommer til at studere i en af de 26 byer med et erhvervsakademi.

Se hvad Danske Erhvervsakademier mener om aftalen om stop for internationale studerende