Flere unge end nogensinde er optaget på et af de otte erhvervsakademier

Nyhed

Optagelsen på erhvervsakademierne slår igen rekord. Det sker, selv om der i 2020 blev oprettet ekstra uddannelsespladser på grund af pandemien.

Studerende på trappe

10.118. Så mange håbefulde unge har den 28. juli i år fået besked om, at de er optaget på et erhvervsakademi.

Det er ny rekord, selv om stigningen blot er på 6 personer i forhold til 2020, hvor der blev oprettet ekstra pladser på grund af Corona og pandemien.

Fire af de otte erhvervsakademier kan notere en lille fremgang i antallet af optagne, mens de andre fire tilsvarende har fået en lille tilbagegang.

Niels Egelund er formand for rektorkollegiet i Danske Erhvervsakademier. Han glæder sig over, at så mange vil tage en videregående uddannelse på et af de otte akademier.

”Sidste år slog vi rekord, så det er helt utroligt, at vores uddannelser kan tiltrække et par stykker mere i år, så vi stadig står stærkt i uddannelseslandskabet. Det er helt afgørende for virksomhederne, at vi med den store søgning fortsat kan levere dimittender med de fornødne kompetencer til det private erhvervsliv”, siger Niels Egelund.

90 procent af de unge med et eksamensbevis fra et erhvervsakademi får job i den private sektor.

7 af de 25 mest populære uddannelser

Erhvervsakademierne udbyder 7 af de 25 største uddannelser fordelt efter antallet af optagede. Markedsføringsøkonom er den syvende største med 2.297 optagede i år, mens finansøkonom er den niende største med 1.939. Med på listen er også bygningskonstruktør med 1.491 optagede og professionsbachelor i finans med 1.156.

Cirka hver tredje it-studerende går på en af erhvervsakademiernes uddannelser, og uddannelsen til for eksempel datamatiker er også at finde blandt de 25 mest søgte uddannelser. Der er optaget 975 i år, og det er et fald – både sammenlignet med 2020, hvor der var 1.074 nye optagede og sammenlignet med 2019, hvor der blev optaget 1.038.

Opgørelsen fra Uddannelses- og forskningsministeriet viser, at 255 kvalificerede ansøgere fik afslag på at læse til datamatiker. Uddannelsen er dimensioneret, og det betyder, at der fra ministeriets side er sat et loft over, hvor mange der må uddanne sig til datamatiker.

Det ærgrer Danske Erhvervsakademiers bestyrelsesformand Charlotte Lundblad.

”Vi ved, at virksomhederne har brug for dygtige medarbejdere – og det gælder ikke mindst it-området. Så er det særdeles uheldigt, at 255 unge mennesker ikke kan få lov til at dygtiggøre sig indenfor området. Lige her er dimensioneringen med til at skabe mindre innovation, vækst og udvikling. Vi går glip af et enormt potentiale,” siger Charlotte Lundblad.

Danske Erhvervsakademier opfordrer derfor regeringen til at tage en dialog om en ny og bedre model for dimensionering af uddannelser.

Se tallene