Farvel til en formand der har formet erhvervsakademierne

Nyhed

Niels Egelund har valgt at stoppe som formand for rektorkollegiet i Danske Erhvervsakademier. Han fortsætter arbejdet i rektorkollegiet som rektor for IBA Erhvervsakademi Kolding.

Niels Egelund, rektor på Erhvervsakademi Kolding

Niels Egelund har i næsten 10 år - og lige så længe Danske Erhvervsakademier har eksisteret – stået i spidsen for organisationen. Nu træder han tilbage som formand for rektorkollegiet og engageret talsmand for de otte erhvervsakademier.

Det var en stor opgave, Niels Egelund stod overfor, da han blev den første formand for Danske Erhvervsakademier i november 2012. Forud var gået et par år med at få etableret de forskellige erhvervsakademier, da de blev skilt fra erhvervsskolerne.

Se de otte erhvervsakademier

At få samlet den nye organisation krævede en del arbejde for Niels Egelund som nyvalgt formand, lyder det fra Steen Enemark Kildesgaard, rektor på KEA – Københavns Erhvervsakademi.

”Det tog noget tid at finde benene i sektoren i det kaos, der var med at flytte medarbejdere og økonomien væk fra erhvervsskolerne. Det var en vigtig tid, hvor Niels påtog sig opgaven med at få samlet os,” siger Steen Enemark Kildesgaard.

Han tilføjer, at Niels Egelund har haft et godt blik for både de enkelte erhvervsakademiers behov og samarbejdet på tværs.

”Niels har været god til at samle os, og han har hele vejen været tydelig om, at det indimellem handler om at se bort fra sine egne interesser på det enkelte akademi,” siger Steen Enemark Kildesgaard, der overtager formandsposten i Danske Erhvervsakademier. 

Læs om den nye formand

I løbet af de næsten 10 år med Niels Egelund som formand er erhvervsakademierne vokset, så tusindvis af unge hvert år tager en uddannelse som for eksempel markedsføringsøkonom, bygningskonstruktør eller laborant. Det kan de gøre i en af de 26 byer, hvor de otte erhvervsakademier i dag udbyder uddannelser.

Noget af det særlige ved erhvervsakademiernes uddannelser er, at de studerende undervejs skal i praktik. I efteråret 2021 og foråret 2022 har 9.684 været i praktik – langt de fleste i små og mellemstore virksomheder.

En af de store spillere indenfor efter- og videreuddannelse

Erhvervsakademierne er i løbet af de 10 år med Niels Egelund som formand blevet svære at komme udenom, når det gælder efter- og videreuddannelse. Her spiller erhvervsakademierne en stor rolle i dag.

”Hvis vi virkelig vil indfri visionerne om livslang læring, så skal vi også have et uddannelsessystem, der er fair, fleksibelt og retfærdigt. Kun på den måde vil alle have mulighed – også økonomisk – for at videreuddanne sig gennem et helt arbejdsliv,” siger Niels Egelund.

Det har været en mærkesag i hans formandstid at arbejde med at få uddannelsessystemet til at passe bedre med ideen om livslang læring. En mærkesag som politikerne ikke altid har haft den store forståelse for, og som har kostet nogle sværdslag.

”Vi har grundlæggende et godt uddannelsessystem, men goderne i det bliver stadig fordelt meget ulige. Der er i dag stadig en stor del af befolkningen, der ikke får et stykke af denne samfundskage,” tilføjer Niels Egelund.

Flere store udfordringer

Steen Enemark Kildesgaard peger på, at den største udfordring nok har været lukningen af 3.912 internationale studiepladser på de videregående uddannelser. Erhvervsakademierne skal lukke over 2.200 pladser.

”Det har ramt erhvervsakademierne hårdt og skabt store frustrationer, men Niels har været god som formand og har kunnet trække på sit enorme bagkatalog af viden om hele uddannelsesområdet. Det er en enorm styrke, som alle har nydt godt af i arbejdet med ikke reducere så mange studiepladser,” tilføjer Steen.

De sidste to år med Niels med formand har også budt på store udfordringer, da Corona ramte hele verden. Pludselig kunne de mange tusinde studerende ikke længere møde op på erhvervsakademierne. Hjemmeundervisning, møder på zoom og isolation fyldte i lang tid meget.

”Her kan vi konstatere, at vores studerende i det store hele trives relativt godt i dag, og at der ikke har været tab af flere årgange,” fortæller Steen Enemark Kildesgaard.

Han tilføjer, at Niels Egelund også har kæmpet hårdt for at udfordre den gængse opfattelse af, hvordan uddannelse skal være. I mange år har fokus været på at få de unge til at søge mod gymnasiet og universiteterne.

”Her har Niels – også før han blev formand – været en markant stemme i at argumentere og kæmpe for erhvervsakademierne, som kan noget af det, der bliver efterspurgt i disse år. Et af vores kendetegn er det praksisnære og anvendelsesorienterede – især når det gælder det private arbejdsmarked, ” slutter Steen Enemark Kildesgaard.

9 ud af 10 med eksamen fra et erhvervsakademi finder job i det private.

Niels Egelund fortsætter som rektor for IBA Erhvervsakademi Kolding og som medlem af rektorkollegiet i Danske Erhvervsakademier.