Erhvervsakademierne indfører digitale eksamener

Nyhed

Erhvervsakademier og maskinmesterskoler køber nyt, fælles it-system til 11,3 mio. kr. af aarhusiansk it-firma for at kvalitetssikre og effektivisere eksamener.

Slut med at bruge papir og blyant, stå i kø ved printeren, reservere tid i kopicentret og bekoste indbindinger med spiralryg. Slut med at besvare og bedømme opgaver på papir. Slut med opgaver, der bliver væk i posten. Fremover vil hele papirgangen op til, under og efter eksamener på landets ni erhvervsakademier og fem maskinmesterskoler foregå digitalt.

Aftale til 11,3 mio.

Mandag den 26. januar indgik de 14 uddannelsesinstitutioner en aftale med det aarhusianske firma UNIwise om levering, drift og vedligehold af fælles it-system. Firmaet har udviklet systemet WISEflow og allerede digitaliseret eksamener på 25 uddannelsesinstitutioner i Norden, deriblandt en række universiteter i Norge, Aarhus Univesitet og professionshøjskolerne i Danmark. Anskaffelsessummen er i alt 11,3 mio. kr. Heri indgår også drift af systemet i seks år. Forsknings- og Uddannelsesministeriet betaler et tilskud på 4 mio. kr. til anskaffelsen.

Ingen fejlekspeditioner

Systemet vil på sigt spare uddannelsesinstitutioner for penge. Det siger projektleder Peter Locht fra Erhvervsakademi Aarhus, der sammen med Aarhus Maskinmesterskole skal pilotteste systemet til april.

”Der er ingen tvivl om, at mange arbejdsgange kommer til at tage meget kortere tid, fordi der er en integration mellem de bestående studieadministrative systemer og det nye digitale system. Udover porto vil vi fx kunne spare arbejdstid, da studiesekretærerne slipper for at skulle tage imod og videreekspedere de mange tusinde opgaver. Nu vil fordelingen til eksaminator og censor foregå elektronisk, papirløst, og der vil ske færre fejl. Opgaver vil ikke længere kunne forsvinde i posten. Et forsigtigt skøn er, at besparelsen er på 30 procent i forhold til det nuværende omkostningsniveau,” siger Peter Locht.

Opdager snyd

Udover en forbedret service og fleksibilitet for de studerende, vil systemet altså betyde mindre arbejde for sekretærerne. Systemet giver samtidig administratorerne hurtigere overblik og kontrol med eksamen. Særligt bedømmerne kommer til at opleve en forandring, vurderer salgsdirektør Steffen Skovfoged fra UNIwise.

”Censor og eksaminator skal vænne sig til en ny måde at arbejde på. De er nok dem, der vil føle den største forandring, fordi de ikke længere skal arbejde med kuglepen og papir, men læse og rette opgaverne på en skærm. Samtidig bliver det lettere for en bedømmer at kontrollere, om der er blevet kopieret noget fra nettet, da systemet har en indbygget plagieringskontrol, og endelig får de mulighed for at dele kommentar og feedback med de studerende og evt. med bedømmere, hvilket åbner op for nye læringsmuligheder,” siger han.Y

Yderligere oplysninger

Projektleder Peter Locht, Erhvervsakademi Aarhus, Sønderhøj 30, 8260 Viby J. tlf. 3119 3088 eller plo@eaaa.dk
Uddannelsesdirektør Anne Storm Rasmussen, Erhvervsakademi Aarhus, tlf. 7228 6080 eller anst@eaaa.dk
Executive Director, Sales Steffen Skovfoged, UNIwise, Søren Frichs Vej 42 F, 8230 Aabyhøj, tlf. 6053 3033 eller steffen@uniwise.dk