Erhvervsakademierne følger med efterspørgslen – rekordvækst for femte år i træk

Nyhed

Erhvervsakademierne optager 8 procent flere studerende end året før. Optaget dækker hele landet og de studerende kommer både direkte fra ungdomsuddannelserne og med flere års erhvervserfaring.

Erhvervsakademierne oplever igen i år en stor stigning i optaget. Det samlede optag er steget med 8 % i forhold til 2012. Flere uddannelser har vækstrater på over 100 %, og de engelsksprogede uddannelser oplever generelt fremgang.

Erhvervsakademierne har med deres store geografiske spredning formået at tiltrække flere studerende i alle egne af Danmark og dermed dække et uddannelsesbehov også uden for de store byer. Formand for Danske Erhvervsakademiers bestyrelse Bent Greve udtaler i den forbindelse: ”Erhvervsakademierne spiller en stor rolle i at tiltrække studerende, der ikke ellers ville have taget en videregående uddannelse og i at opfylde regionale behov for uddannet arbejdskraft. Den store søgning tyder på, at vi på erhvervsakademierne gør det rigtige, når vi kobler teori og praksis, og uddanner unge i tæt samarbejde med primært det private arbejdsmarked.

Formand for erhvervsakademiernes rektorkollegium, Niels Egelund, glæder sig over, at så godt som alle, der har valgt en erhvervsakademiuddannelse, er kommet ind, og udtaler: ”På erhvervsakademierne arbejder vi meget med at kunne skalere udbuddene af uddannelsespladser, så de matcher udviklingen i efterspørgslen. Vel at mærke uden at det må gå ud over den høje kvalitet i uddannelserne.”

Af ansøgerne til erhvervsakademierne kommer nogle direkte fra en ungdomsuddannelse, mens andre har en adgangsgivende eksamen, der er ældre. Bent Greve siger: ”Det er meget positivt, at Erhvervsakademierne kan tiltrække så bred en vifte af studerende. Vi optager unge lige fra erhvervsskolen og gymnasiet, ligesom vi optager dem, der har fået erfaring fra erhvervslivet, og som ønsker at videreuddanne sig. Det støtter op om ambitionerne om livslang læring.” Tendensen bekræftes endvidere af det øgede optag på akademiernes ”top op-uddannelser”, som er uddannelser, der bygger videre fra en erhvervsakademiuddannelse til professionsbachelorniveau.

Fakta

I år er i alt 10.641 studerende optaget mod 9.870 sidste år. Det svarer til en fremgang på 8 procent. Siden 2011 har erhvervsakademierne optaget 1.444 flere studerende, hvilket svarer til en stigning på 15,7 procent samlet set de sidste fem år. Det viser beregninger fra Danske Erhvervsakademier baseret på data fra Uddannelsesministeriet og Den Koordinerede Tilmeldings Sekretariat (KOT) 30. juli 2013.

Årstal 2011 2012 2013 Stigning fra 2011til 2013 Stigning fra 2011 til 2013
Antal optagne på landets ni erhvervsakademier i alt 9.197 9.870 10.641 15,7 procent, svarende til 1.444 flere optagne 8 procent, svarende til 771 flere optagne

Erhvervsakademierne udbyder videregående uddannelser til og med bachelorniveau og optager studerende på baggrund af en studentereksamen eller en erhvervsuddannelse. Uddannelserne er tæt på praksis, retter sig primært mod det private erhvervsliv, og foregår i tæt samspil med erhvervslivet.