Datamatiker bag stort whistleblower-system

12 millioner personer bruger virksomheden Got Ethics A/S’ system til anonymt at fortælle om interne skandaler. Systemet er blandt andet udviklet og ejet af Philip Kruse, der er uddannet datamatiker fra Erhvervsakademi Dania i Skive, og som har studerende i praktik netop nu

I et lille kontor i Holstebro sidder syv mænd, syv programmører. Rundt på kontoret står Starwars-figurer, og tavlerne er fyldt ud med en nærmest ulæselig håndskrift om tests, RX Java og singleton.

Philip Kruse er datamatiker og udviklingschef ved Got Ethics. Foto: Dania

Philip Kruse er datamatiker og udviklingschef ved Got Ethics. Foto: Dania

Alle arbejder på at opdatere og videreudvikle det danske whistleblowersystem fra Got Ethics A/S, som er skabt af blandt andet Philip Kruse, der er medejer og chef for afdelingen.

”Jeg blev uddannet datamatiker i 2004 fra Erhvervsakademi Dania i Skive, og i 2011 gik vi flere sammen om at starte det anonyme indberetningssystem op. USA indførte whistleblowersystemer som lovpligtigt i alle børsnoterede virksomheder, og så var det blot et spørgsmål om tid, før europæiske firmaer fulgte trop,” fortæller Philip Kruse.

Også revisorer og advokater i fremtiden
I 2001 gik en af USAs største virksomheder, Enron, ned med et brag og indgav historiens største konkursbegæring. 4000 ansatte blev fyret, og både ansatte og investorer tabte milliarder af kroner.
Korruption og skandaler førte til loven om, at alle børsnoterede virksomheder i USA skulle have et internt whistleblower-system, hvor medarbejderne anonymt kunne indberette fusk og snyd til bestyrelsen.

I dag er det også et lovkrav i EU med et whistleblower-system, hvis man er finansiel virksomhed, og snart kommer det også til at omfatte revisorer, advokater, ejendomsmæglere, spilvirksomheder og mange flere.

”Så vi har nok at lave det næste lange stykke tid,” smiler Philip Kruse og tilføjer, at Got Ethics-programmet er udbredt blandt mange store danske, tyske, norske og svenske virksomheder såsom Deloitte, Danske Bank, Antidoping Danmark, Genmap og ISS.

mathias-og-philip

Mathias er rigtig glad for at være i praktik ved Got Ethics og Philip Kruse. Foto: Dania

James Bond-sikkerhed
På kontoret i Holstebro sidder datamatiker-praktikanten Mathias Hansen fra Viborg. For tiden arbejder han på udviklingen af en mobilplatform til android med chatfunktion, så systemets 12 millioner brugere nemt og anonymt kan melde snyd til virksomhedens øverste ledelse og bestyrelse.

”Da jeg første gang hørte om Got Ethics, virkede det totalt James Bond-agtigt. Det er spændende at bryde it-sikkerhedssystemer ned og bygge dem op igen, så jeg er meget glad for praktikken her. Alle er lidt nørder, og jeg kan få lov til at løse opgaven på min måde. Det lærer jeg meget af. Når jeg kommer hjem fra arbejde, vil jeg gerne afsted igen, og jeg glæder mig hver dag til at komme på her,” forklarer 22-årige Mathias Hansen, der arbejder på projektet med Kristian Kjellerup, der også læser til datamatiker på Dania i Skive.

Daniapræget kontor
Udover de to praktikanter sidder også to færdiguddannede datamatikere fra Erhvervsakademi Dania, så fem af kontorets syv personer har gået på Dania i Skive.
”Man skulle tro, at man skal være uddannet datamatiker fra Dania for at arbejde her, men sådan er det ikke helt,” griner afdelingsleder Philip Kruse.

stemning-fra-kontoret

Stemningen på kontoret i Holstebro er enhver gamers drøm. Foto: Dania

For ham handler det mere om motivation og at passe ind.

”Jeg har arbejdet forskellige steder, og de bedste teams var dem med forskellige personligheder, som virkelig ville. Afdelingen fungerer bedst, hvis vi ikke er ens, og man gider give den gas. Det gør Danias datamatiker-studerende, og det er derfor, vi er så glade for at have dem i praktik,” siger Philip Kruse.

Geografien spiller også en stor rolle, da rekruttering af nye folk er en udfordring.

”Vores beliggenhed i Holstebro gør, at der er begrænsede muligheder for at finde nye kvalificerede programmører og it-udviklere, og her er praktikken en god mulighed for at lære hinanden bedre at kende. Og nogle gange fører det mere med sig end bare en god praktik,” slutter Philip Kruse med et smil.

Datamatikeruddannelsen tager 2½ år, hvoraf tre måneder er i praktik ved en virksomhed.

tavlerne-paa-kontoretkontoret-gotethics