Datamatikere vinder et års løn til at skabe egen virksomhed

Datamatikerne Tor Vestergaard og Bjarke Ørrild fra Erhvervsakademi Dania i Grenaa har fået to ud af tre iværksætterpiloter i Midtjylland. Støtten giver dem mulighed for at arbejde koncentreret med deres virksomhed Sirenix det næste år og udvikle verdens bedste 3D software

Tor og Bjarke, datamatikere

Tor og Bjarke på deres kontor i Game Hub Scandinavia i Grenaa, der arbejder med iværksættere inden for spilindustrien. Foto: Dania

”Det er simpelthen for vildt. Vi har været meget nervøse, og det virkede så usandsynligt, da vi søgte om investering, men en sand pessimist kan kun få positive overraskelser. Dét er det her helt sikkert,” griner Tor Vestergaard.

Han er sammen med Bjarke Ørrild blevet to ud af i alt tre Iværksætterpiloter i Midtjylland, som er en ordning under Innovationsfonden. Finansieringen består af 12 måneders løn til dem begge, 70.000 kr. til øvrige produktionsomkostninger, et rådgivningsforløb, en personlig mentor, adgang til kontor og adgang til særlige netværk med iværksættere og investorer.

Makkerparret har taget den videregående uddannelse til datamatiker med speciale i spiludvikling på Erhvervsakademi Dania i Grenaa, hvor de udviklede virksomheden Sirenix. Siden de blev færdige med 2½ års studier i januar, har virksomheden ligget stille, mens de har søgt job. Det ændrer pengene drastisk, da de nu skal arbejde fuldtid på deres virksomhed.

”Nu kan vi dedikere en helt anden tid til virksomheden, end vi kunne før, og det betyder alt. Det er en kæmpe lettelse, og det ændrer rigtig meget. Det giver ro og mulighed for at lægge længerevarende planer, planlægge vores arbejdsdag bedre og lægge en strategi for arbejdet det kommende år,” forklarer Bjarke Ørrild, der står som CEO for virksomheden, mens Tor Vestergaard er lead programmør.

3D-grafik skal revolutioneresKodning
3D grafik bliver i dag brugt i mange forskellige brancher, men det er en meget tidskrævende og bekostelig affære. Det vil Grenaa-fyrene ændre ved hjælp af Sirenix3D, der er en innovativ software, som gør det muligt for andre end kun udviklere at skabe uendelige variationer af 3D-grafiker. Det gør avancerede problemstillinger let løselige for andre end programmører og øger derfor drastisk produktionshastigheden for folk, der laver 3D grafik. Samtidig er det en modulær software, så andre udviklere kan let udvide programmet med andre skræddersyede funktioner og moduler. Produktet vil derfor altid kunne udvides.

”Vi har allerede udviklet en ’proof of concept’-prototype, som var vores afgangsprojekt på Dania, som beviser, at konceptet kan virke, og at vi er i stand til at fuldføre det,” fortæller Tor Vestergaard og tilføjer, at projektet var en del over, hvad der er normalt for studerende at levere til eksamen.
For når først makkerparret bliver grebet af en idé, har de svært ved at give slip igen.

”Vi arbejdede over 12 timer om dagen alle ugens dage på det, men vi har også en tendens til at angribe de her overdrevne, avancerede projekter. Vi gjorde det mange gange på uddannelsen, der er meget projektbaseret, så vi kunne udfordre os selv på det niveau, vi var på,” siger han.

Investorer fra Paris og San Francisco
De to har altid drømt om at blive selvstændige, når de var færdige på uddannelsen. Derfor var de også i praktik som iværksættere i deres eget firma og flyttede ind ved Game Hub Scandinavia i Grenaa. De har hjulpet dem med at komme til Game Connection i Paris i Frankrig og San Francisco i USA, hvor de mødte over 30 investorer hvert sted og stadig er i dialog med flere.Bjarke og Tor, datamatikere

Ambitionerne har altid været store for de to iværksættere, og det ændrer finansieringen fra fonden ikke.

”Om et år har vi en prototype af hovedproduktet og underprodukter til Sirenix3D klar til salg. Til den tid burde vi være igennem den tidlige iværksætterfase og være en etableret virksomhed, der tjener penge. Men det skal være solidt, godt lavet, gennemtestet og gennemført, før vi sender det ud. Det er og skal være state-of-the-art,” smiler Bjarke Ørrild. Innovationsfonden fik 178 ansøgninger, og der er fundet 13 projekter med 20 iværksætterpiloter i alt.

Ansøgningsfristen for at starte på samme uddannelse som makkerparret er den 5. juli kl. 12 via optagelse.dk