Danmarks første have- og parkingeniører er eftertragtede på jobmarkedet

Danmarks første 12 have- og parkingeniører fra Erhvervsakademi Sjælland dimitterede op til sommerferien. Jakob Lundgaard Lykkebo er en af dem, der strøg direkte ud i job med en uddannelse, der længe har været efterspurgt.

”Har du en pløk? Lad os lave en opmåling,” siger have- og parkingeniør Jakob Lundgaard Lykkebo til sin kollega, anlægsgartneren Søren Gundersen.

De er på arbejde på Tranegårdskolen i Hellerup nord for København. To mand er ved at fjerne fliser, mens Jakob Lundgaard Lykkebo og Søren Gundersen studerer arkitekttegningerne og laver markeringer med gule spraydåser og udspændte snore, så anlægsgartnerne ved, hvordan det nye legeareal skal udformes.


Have- og parkingeniør Jakob Lundgaard Lykkebo (til højre) og anlægsgartner Søren Gundersen studerer arkitekttegningerne til et nyt legeareal på Tranegårdskolen i Hellerup.

Byggemand Bob
”Hvis jeg skulle bruge fire år på uddannelsen, skulle der ligge et job i den anden ende. Og der var jo efterspørgsel på have- og parkingeniører, så jobmulighederne så ret gode ud,” fortæller Jakob Lundgaard Lykkebo, der allerede inden sin sidste eksamen havde fået job i anlægsgartnervirksomheden, Anders Matthiessen.

Jakob Lundgaard Lykkebo er mere end godt tilfreds med sin uddannelse:

”Uddannelsen er gearet til jobmarkedet. Det, jeg har lært, kan jeg bruge fra dag et, og vi har fået et up-to-date kendskab til branchen,” siger Jakob Lundgaard Lykkebo.

Egentligt skulle Jakob Lundegaard Lykkebo, der er vokset op i en gartnerfamilie, overtage familievirksomheden. Derfor besluttede han sig til at tage en handelsuddannelse. Men virksomheden lukkede kort før hans sidste eksamen, og med lukningen forsvandt også lysten til at bruge uddannelsen.

”Jeg havde ikke lyst til at søge job på et kontor. Når det bliver godt vejr sidder man og kigger ud af vinduet og tænker, hvad laver jeg her? Som have- og parkingeniør får jeg lov til at sætte ting i gang og være en del af byggeprocessen,” siger Jakob Lundgaard Lykkebo og forklarer, at han som tilbudsgiver hos Anders Matthiessen arbejder i anlægsdelen – der hvor nye ting sættes i gang – og ikke i driftsdelen.

Allerede som femårig tjente Jakob Lundgaard Lykkebo sine første penge ved at lægge fliser. Så kommunikationen med anlægsgartnerne falder ham let. Med have- og parkingeniøruddannelsen har han tilføjet erfaring med økonomi, ledelse og projektstyring. Og blandt andet i sin praktikperiode fik han et godt kendskab til landskabsarkitektens arbejde.

Mellem håndværkeren og akademikeren
Uddannelsen til have- og parkingeniør er en fireårig uddannelse, der som den eneste kombinerer de håndfaste grønne fag med økonomi og ledelse. De nyuddannede kan derfor styre projekter om grønne rum igennem hele processen.

Som have- og parkingeniørernes studieleder, Susanne Ogstrup, udtrykker det:

”Uddannelsens kombination af grøn faglighed og økonomi, projektstyring, ledelse og andre boglige discipliner er uddannelsens store styrke, fordi det kan skabe bedre kvalitet i den grønne sektor og mellem håndværkeren og akademikeren.”

Et hul i markedet
Vej- og parkchef i Roskilde Kommune, Ivan Hyllested Pedersen, er en af dem, der glæder sig over, at der nu eksisterer have- og parkingeniører.

”Uddannelsen er strikket sammen til gode jobs i kommunerne og i det private. Jobs, som vi indtil nu, har måttet fylde ud med andre profiler. Vi har savnet uddannelsen i mange år,” siger Ivan Hyllested Pedersen og beskriver have- og parkingeniørerne som en mellemting mellem en dygtig håndværker og en dygtig teoretiker/arkitekt.

”Arkitekten laver de flotte tegninger. Gartneren kan få planterne til at gro. Have- og parkingeniøren bygger bro imellem dem og får tingene til at ske,” siger Ivan Hyllested Pedersen.

Ben i næsen
Da studieleder Susanne Ogstrup kunne sige tillykke til de første dimittender d 27. juni, kunne hun allerede der ønske en tredjedel af dem tillykke med deres nye job.

”Dimittenderne er topengagerede og eftertragtede. Det kunne vi også se undervejs, når de skulle finde praktikpladser. De har virkelig ben i næsen. De er handlekraftige og har været gode til at komme ud i verden – også som de pionere, de er, i kraft af, at de er Danmarks første have- og parkingeniører,” siger Susanne Ogstrup.

Uddannelsen til have- og parkingeniør udbydes af Erhvervsakademi Sjælland i samarbejde med Københavns Universitet og Roskilde Tekniske Skole. De studerende befinder sig primært på Skovskolen i Nødebo. Men der er også undervisning på Københavns Universitet og på Roskilde Tekniske Skole.

Læs mere på have- og parkingeniørernes egen hjemmeside: www.hopi.dk